SSC Question Paper | GK MCQ | Government Exam Crack

ssc gk mcq question paper; ssc questions

1. The Finance Commission is constituted under article…… of the constitution of India.
a) 270
b) 280
c) 226
d) 245

Answer- B


2. Who built The Taj Mahal?
a) Shahjahan
b) Sher shah
c) Nadir shah
d) Jahangir

Answer- A


3. The Nalanda University was founded by-
a) Samudra Gupta
b) Chandra Gupta
c) Kumara Gupta
d) Harsh Vardhana

Answer- C


4. Bleaching powder is used in drinking water as a/an-
a) Coagulant
b) Disinfectant
c) Anticeptic
d) Antibiotic

Answer- B


5. The ph of lemon juice is expected to be-
a) Equal to 7
b) nothing can be predicted
c) more than 7
d) less than 7

Answer- D


6. Washing soda is also known as-
a) Sodium caloride
b) Calcium bicarbonate
c) Sodium carbonate
d) Phosphorus

Answer- C


7. Baking soda is also is known as-
a) Sodium Bicarbonate
b) Calcium Bicarbonate
c) Carbon Monoxide
d) Bromide

Answer- A


8. What is the ratio of RBC to WBC-0
1) 1:600
2) 600:1
3) 1:900
4) 500:1

Answer- B


9. Which city is the Silicon valley of India?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Hyderabad
d) Bengaluru

Answer- D


10. In which year Delhi became the capital of India?
a) 1911
b) 1912
c) 1910
d) 1905

Answer- A


11. Which disease is caused by the bite of a mad 11dog?
a) Lukoderma
b) Hydrophobia
c) Hypertension
d) Arthritis

Answer- B


12. Which metal is used for generation of Nuclear Power?
a) Thorium
b) Uranium
c) Water
d) Fossils

Answer- B


13. By whom is the speaker of Lok Sabha elected?
a) All the members of Rajya Sabha
b) All the members of Lok Sabha and Rajya Sabha
c) People of India
d) All the members of Lok Sabha

Answer- D as


14. Which planet is known the Earth’s twin?
a) Jupiter
b) Mars
c) Venus
d) Saturn

Answer- C


15. Which article is related to the special status of Jammu and Kashmir?
a) 270
b) 300
c) 110
d) 248

Answer- A


16. Which gland is both exocrine and endocrine?
a) Pituitary gland
b) Thyroid gland
c) Pancreas
d) Small intestine

Answer- C


17. Which soil is for cotton best suited?
a) Red soil
b) Regur
c) Alluvial soil
d) Loam

Answer- B


18. Which state has the largest waste land area?
a) UP
b) Bihar
c) Jammu Kashmir
d) Punjab

Answer- C


19. Colour of the Urine is yellow because of-
a) Urochrome
b) Potassium
c) Endorphin
d) Insulin

Answer- A


20. Who has been called Napoleon of India?
a) Samudragupta
b) Chandragupta
c) Kumargupta
d) Harsha Vardhana

Answer- A


21. Which is the largest river basin in India?
a) Godavari Basin
b) Narmada Basin
c) Yamuna Basin
d) Ganga Basin

Answer- D


22. Which river originates at Amarkantak?
a) Mahanadi
b) Godavari
c) Narmada
d) Krishna

Answer- C


23. Largest fresh water lake of the world is-
a) Lake Superior
b) Lake Michigan
c) Lake Malawi
d) Great Bear Lake

Answer- A


24. Which day is celebrated as Worls Environment Day?
a) 5TH June
b) 8TH June
c) 5TH April
d) 21ST April

Answer- A


25. Which is a land locked sea?
a) Caribbean Sea
b) Aral Sea
c) Red Sea
d) South China Sea

Answer- B


26. Maximum strength of Rajya Sabha-
a) 260
b) 250
c) 210
d) 150

Answer- B


27. Who was the first chairman of Planning Commission?
a) Sardar vallabh bhai Patel
b) Rajender Prasad
c) Jwahar Lal Nehru
d) Moti Lal Nehru

Answer- C


28. Who was the first woman to scale the Mount Everest?
a) Bachhendri Pal
b) Arunima Sinha
c) Premlata Aggarwal
d) Malavath Purna

Answer- A


29. Who appoints the chairman of UPSC?
a) Chief Minister of India
b) President
c) Members of both the houses
d) Election Commissioner of India

Answer- B


30. Who pioneered Khilafat Movement?
a) Sayyed Brothers
b) Mahatama Gandhi
c) Ali Brothers
d) Maulana Azad

Answer- C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *