National Movement GK Questions with Answer – Movement in India

thumbnail

(National Movement GK) The Nationalist Movements GK in India were organized as mass movements emphasizing raising questions concerning the interests.

1. The founder of Brahmo Samaj was
              a) Vivekananda                                         b) Raja Ram Mohan Roy
              c) Athmaram Pandurang                        d) Sahajanad
2. The Governor -General responsible for stopping the practice of sati by law was
              a) Lord Cornwallis                                   b) Lord William Bentinck
              c) Lord Wellesley                                      d) Lord Dalhousie
3. The architect of Prarthana Samaj was                                                                     (National Movement GK)
              a) Rammohan Rai                                    b) Justice Ranade
              c) Athmaram Pandurang                        d) Dayanand Saraswathi
4. The founder of the Deccan Educational Soceity was
               a) Gokhale                                                 b) Rammohan Roy
               c) Justice Ranade                                    d) Athmaram Pandurang
5. Gokhale found __________
               a) Home Rule Movement                      b) Theosophical Society
               c) Servants of India Society                  d) Arya Samaj
6. The country which gave first slogans of liberty, equality and fraternity was
               a) France                                                    b) America
               c) England                                                  d) India
7.The editor of the “Voice of India” newspaper was
               a) Surendernath Banerjee                       b) Lokamanya Tilak
               c) Dadabhai Naoroji                                 d) Gokhale
8. What policy of the English affected the Indian Agriculture during the British Rule?
               a) Import Policy                                         b) Land tax Policy
               c) Educational Policy                                d) Transport Policy
9. The first British Governor-General of India responsible for introducing the highways was
               a) Lord Cornwallis                                      b) Lord Dalhousie
               c) Lord Canning                                          d) Lord Warren Hastings
10. The author of “Anandaniadam” was
               a) Subramania Bharathi                            b) Rabindranath Tagore
               c) Bankim Chandra Chatterjee                d) Tilak
11.Post and telegraphs was introduced in India during the Governor-generalship of
               a) Cornwallis                                                b) Dalhousie
               c) Canning                                                    d) Irwin
12. In, 1946, there was a mutiny of Indian naval rankings in
               a) Madras                                                     b) Calcutta
               c) Visakhapatnam                                      d) Bombay
13. Tilak was the editor of
               a) Kesari                                                       b) Maratha
               c) The Mail                                                  d) Swarajya
14. The important department that Lord Dalhousie introduced in 1854 was
               a) Railways                                                  b) Telecommmunication
               c) Public Works Dept                                d) Shipping
15. The tribal rebellion against the British known as Ulgulan was organized by
               a) Kora Mallaya                                          b) Birsa Munda
               c) Ranade                                                     d) Konda Dora
16. The member of parliament who was responsible for the Indian Council Act was
               a) Lord Canning                                          b) Charles Bradlaw
               c) Lord Dufferin                                          d) Lord Dalhousie
17. _______________ is regarded as the Magna Carta of India Independence.
               a) Queen Victoria’s Proclamation            b) British Parliament
              c) Doctorine of lapse                                    d) Petitions and mendicancy
18._____________ wrote a letter to the graduates of Calcutta in the year, 1883
              a) Annie Besant                                             b) Justice Ranade
              c) Swamy Vivekanand                                  d) Allen Octavian Hume
19. __________ described the Indian National Congress as a minority organisation
               a) Lord Carnning                                         b) Lord Dalhousie
               c) Lord Dufferin                                           d) Lord Mount Batten
20. Match the following :
List -A List -B
              A) Jhansi Rani                                               1) Dalhousie
              B) Doctrine of Lapse                                     2) Leader of Moderates
              C) Gokhale                                                      3) Representative of British Govt.
              D) Lord Canning                                           4) Freedom Struggle
Codes :
A B C D
              a) 3 2 4 1
              b) 2 4 1 3
              c) 4 1 2 3
             d) 3 1 4 2
21. Bengal was partitioned in the year
              a) 1906                                                              b) 1905
              c) 1909                                                              d) 1919
22. Home Rule Movement was popularised in Chennai by
              a) Annie Besant                                               b) Rajaji
              c) Satyamurthi                                                 d) Prakasam
23. ___________was the Viceroy responsible for the partition of Bengal
              a) Lord Canning                                               b) Lord Dalhousie
              c) Lord Curzon                                                  d) Lord Wellesley
24. Muslim League was formed by
              a) Nawab Sallmullah                                       b) Ali Brothers
              c) Mohammad Ali                                            d) Shaukar Ali
25. In 1907, at ________ session the split in the Indian national Congress took place.
              a) Calcutta                                                         b) Bombay
              c) Surat                                                              d) Lahore
26. _________ Act was passed at the end of First World War.
              a) Montague Chemsford                                b) Minto-Morley reforms
              c) Rowaltt                                                          d) Divide and Rule
27. Match the following :
List -A List -B
              A) The Indian Council Act                              1)Montague Chemsford
              B) The Partition of Bengal                              2)The Minto-Morley reforms
              C) Provincial Dyrarchy                                     3) 1858
              D) The Act for better Govt.                              4) Divide and Rule policy of British
of India
Codes :
A B C D
              a) 2 4 1 3
              b) 4 2 1 3
             c) 1 3 4 2 
             d) 3 2 4 1
28. In India Khilafat movement was started by                                                          (National Movement GK)
             a) Gandhiji                                                            b) Nawab Salimullah
             c) Ali Brothers                                                      d) Jinnah
29. Swarajya Party was formed by
             a) C.R. Das                                                             b) Gandhiji
             c) Annie Besant                                                    d) Jawaharlal Nehru
30. Separate State for muslims was demanded by
              a) Nawab Salimullah                                           b) Ali Brothers
             c) Jinnah                                                                 d) Netaji
31. The Prime Minister at the time of Interim Government was
             a) Nehru                                                                  b) Rajaji
             c) Gandhiji                                                              d) Patel
32.Mahatma Gandhiji started _____ movement after the Jallianwala Bagh massacre.
              a) Satyagraha                                                         b) Non-Cooperation
              c) National                                                              d) Swadeshi
33. _________ commission was sent to enquire the Government of India Act, 1919.
               a) Simon                                                                  b) Montague
                c) Chemsford                                                         d) Dominion
34. ________ presided over the Lahore Congress Session
               a) Gandhiji                                                               b) Hume
               c) Nehruji                                                                d) Banerjee
35. 6th March 1930 is associated with
               a) Quit India Movement                                       b) Dandi March
               c) Home Rule Movement                                     d) First Round Table Conference
36. _____________ extracted salt from Vedaranyam                                          (National Movement GK)
               a) Rajaji                                                                     b) E.V. Ramaswamy
              c) Kamaraj                                                                 d) Gandhiji
37. Match the following
List -A List-B
               a) Non-Cooperation Movement                             1) 1922
                b) Chauri Chaura Incident                                     2) 1930
                c) Simon Commission                                             3) 1920
                d) Salt Satyagraha                                                    4) 1928
Codes :
A B C D
                a) 3 1 2 4
                b) 1 3 2 4
                c) 1 3 4 2
               d) 3 1 4 2
38. Quit India Movement is also called as
                a) French Revolution                                                 b) Home Rule Movement
                c) August Revolution                                                 d) Swadeshi Movement
39. In 1946,Attlee, sent_____ mission to India.
                a) Simon                                                                        b) Cabinet
                c) Dominion                                                                  d) Viceroy
40. The Indian territory under the French possession was  
                a) Goa                                                                             b) Andaman
                c) Chandranagore                                                        d) Daman
41. The Indian territory under the Portuguese possession was                           (National Movement GK)
                a) Daman                                                                         b) Pondicherry
                c) Tranquebar                                                                  d) Mahe
42. “Bismarck of India” was
                a) Gokhale                                                                         b) Tilak
                c) Sardar Patel                                                                  d) Annie Besant
43. The army of Razak was organized under the leadership of
                a) Nausad Ali                                                                   b) Kasim Razvi
                c) Robert Clive                                                                d) Shershah Suri
44. Match the following :
List-A List-B
                A) Jai Hind                                                                       1) Nehruji
                B) Do or Die                                                                      2) Netaji
                C) Interim Governement                                                 3) Gandhiji
                D) British Prime Minister                                               4) Attlee
Codes :
A B C D
                a) 1 2 4 3
                b) 1 3 2 4
                c) 2 3 1 4
                d) 2 3 4 1
45. Princely States like ____________, _____________ and _______________ voluntarily merged with India
                a) Patiala, Gwalior, Baroda                                           b) Goa, Diu, Daman
                c) Karaikal, Mahe, Yaman                                             d) Junagadh, Hyderabad, Kashmir
46. Accession of Kashmir took place in the year
                a) 1947                                                                               b) 1946
                c) 1949                                                                               d) 1954
47. Who is not associated with the “Era of Three Ps”?
                a) Mahatma Gandhi                                                        b) Dadabhai Naoroji
                c) Gopalakrishna Gokhale                                             d) Madan Mohan Malaviya
48. Satyagraha day was observed on _______ throughout India
                a) 16th April 1918                                                            b) 16th April 1919
                c) 16th April 1913                                                            d) 18th April 1915
49. The period between 1919 and 1947 can rightly be christened as
                a) Era of Three Ps                                                            b) Golden Era
                c) Gandhian Era                                                               d) Freedom Era
50. “Two Nation Theory” on 22nd March 1940 was proposed mainly by
                 a) Gandhiji                                                                        b) patel
                 c) Nehru                                                                            d) Jinnah


ANSWER

1.B 2.B 3.C 4.C 5.C 6.A 7.C 8.B 9.B 10.C 11.B 12.D 13.B 14. C 15. B 16.B 17.A 18.D 19.C 20.C

21.B22.A 23.C 24.A 25.C 26.A 27.A 28.C 29.A 30.C 31.A 32.B 33.A 34.C 35.B 36.A 37.D 38.C 39.B 40.C

41.A 42.C 43.D 44.C 45.A 46.A 47.A 48.B 49.C 50.D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top